انقلاب، عدالت اجتماعی و آزادی
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 6
انقلاب، عدالت اجتماعی و آزادی
زمانی در حدود دو دهه لازم بود تا معنای عدالت اجتماعی در دید اکثریت جامعه ما، از برابری به آزادی تغییر جهت دهد.
در جریان پیروزی انقلاب در سال 57 حساسیت غالب در مردم و در نیروهای فعال سیاسی، برابری بود که خود را در قالب شعارهای مختلفی چون "حکومت عدل علی" تا ... "نان، مسکن، آزادی" نشان می داد. اگرچه در همان ماه های اولیه، نیروهای مبارز مؤثر در پیروزی انقلاب به شدت درگیر نبرد سهم خواهی از قدرت شدند، ولی جلوه بیرونی این نبرد، انتقاد متقابل آن ها از یکدیگر در عدم توجه به زمینه سازی درست برای تحقق عدالت اجتماعی و احقاق حق انقلابی مردم بود. یکی دیگری را زمینه ساز ورود امپریالیسم که دشمن سوسیالیزم فرض می شد، می دانست و دیگری بر ضرورت تقویت رهبری انقلابی برای حفظ و تداوم شرایط انقلابی تأکید داشت و با موانع آن به شدت برخورد می کرد. شرط اصلی برای تداوم شرایط انقلابی، حضور مردم در صحنه فرض می شد. تصویر غالب از این حضور هم دعوت انبوه و توده وار از مردم برای مقابله با موانع تداوم شرایط انقلابی بود. هر کس میلیشیای خود را داشت و آماده برای برخورد با آن چه دشمن انقلاب (و خود) فرض می کرد! تجربه نشان داد که در شرایط انقلابی و برای حفظ توده وار مردم در صحنه، تأکید بر شعار مساوات و رفتن به طرف راه کارهایی چون مصادره سرمایه ها و انباشات های بزرگ و عمومی کردن مالکیت ها، انتخابی اجتناب ناپذیر است. برای توده ای کردن انقلاب (که مطلوب بسیاری از انقلاب های معاصر بود) باید بر طبل برابری و عمومی کردن همه چیز کوفت.
جنگ تحمیلی نیز ضرورت های عینی برای تداوم این شرایط را افزایش داد و بسیج نیرو برای مقابله با دشمن متجاوز هیچ راهی جز عمومی شدن بیش تر و بیش تر همه چیز باقی نمی گذاشت. البته از ابتدای پیروزی انقلاب، بودند نیروهایی که بر آزادی و جلوگیری از تخریب سرمایه های اجتماعی حساسیت داشتند و حضور پایدار مردم برای دفاع از استقلالشان را در گرو نهادینه شدن آزادی های سیاسی و اجتماعی می دانستند، ولی این صداها در هیاهوی بزرگی که در آن سال ها وجود داشت، انعکاس چندانی نیافت.
لازم بود که جامعه یک دهه در چنین فضایی پیش رود تا عوارض این انتخاب ها به طور کامل خود را از جهت اقتصادی و اجتماعی نمایان سازد. توقف رشد اقتصادی، به حداقل رسیدن نرخ رشد سرمایه گذاری، افول قابل توجه تولید و درآمد سرانه و افزایش نابسامانی های اجتماعی و فرهنگی، همه از عوارض انتخابی بود که جامعه در دهه اول و در تفسیر "عدالت اجتماعی" به عنوان تأکید اصلی در انقلابی بودن، به طرف آن رفت.
و اما هنوز گذر از یک دهه تأکید و حساسیت بر سازندگی لازم بود تا جامعه به آزادی، به عنوان درست ترین تفسیر از عدالت اجتماعی، برسد.
جنگ و نابسامانی های دهه اول انقلاب، فرصتی برای توجه به سرمایه گذاری های اقتصادی و اجتماعی باقی نگذاشت و جبران این قضیه سرلوحه سیاست ها و برنامه ریزی های دهه دوم قرار گرفت. این تشخیص، درست و واقعی بود، ولی در اجرا و در عمل به این تصمیم، دولت و مدیریت کلان کشور بازیگر اصلی شدند و سعی نمودند کل جامعه را در این جهت با خود همراه سازند. تمرکز سیاسی و اجرایی که در دهه اول انقلاب شکل گرفته بود، امکان چندانی برای عمومی شدن حرکت سازندگی و جلب مشارکت مردم و سرمایه های غیر دولتی را در این زمینه باقی نمی گذاشت.
تعدیل اقتصادی، شعار و آرمان درستی بود، ولی به این نکته کم تر توجه شد که بستر سیاسی و اجرایی برای تحقق آن به هیچ وجه فراهم نیست. عکس العمل در برابر این نا موزونی، خود را در دولت دوم سازندگی نشان داد و دیدیم که سیاست ها و مسیرهای طراحی شده برای این هدف چگونه دچار تغییر و تعویض اساسی شد.
البته از این حق نباید گذشت که مجموع سیاست های جاری در این دوره (مستقل از عوارض فرهنگ های بعدی آن) گشایشی نسبی در وضعیت اقتصادی و اجتماعی کشور به وجود آورد؛ گشایشی که برخی آن را زمینه ساز حوادث دهه سوم انقلاب می دانند.
دامن گرفتن فعالیت های تولیدی در دوره سازندگی و افزایش سرمایه گذاری و گردش سرمایه در کشور، فضایی از گشایش نسبی اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی را به وجود آورد و ظرفیت های فروخورده در متن جامعه فرصتی برای خودیابی و بروز یافت. همان میزان محدود از آزاد سازی و تعدیل، کافی بود تا خواسته ها و انتظاراتی که در دهه اول انقلاب امکانی برای طرح و پی گیری نداشتند؛ در عرصه عمومی جلوه نمایند و قالب های رسمی و موجود سیاسی را از خود متأثر سازند. میل جامعه به سوی آزادی و فشار به نهادهای رسمی برای تحقق آن، خود را از همان سال ها نمایان ساخت.
اگر چه در آن سال ها اعتراضات و شورش های پراکنده ای را در شهرهای مختلف شاهد بودیم، ولی جدی ترین جلوه های این تحول، خود را در قالب نوع مشارکت مردم در انتخابات مجلس پنجم به خصوص در شهر اصفهان نشان داد. نیروهای مختلف در درون و بیرون حاکمیت رسمی سیاسی کشور، متوجه شدند که سمت و سوی انتظارات مردم و روش های پی گیری خواسته هایشان در حال تغییر است. مردم دیگر به صندوق رأی، نه به عنوان امکانی برای حضور عمومی در انتخابات و نمایش توده وار وحدت به دشمن خارجی؛ بلکه به عنوان ابزاری برای اعمال تغییرات مورد انتظار در ساختار رسمی قدرت سیاسی در کشور نگاه کردند. جامعه به سوی تحولی بزرگ در الگوهایی رفتار سیاسی و مطلوب های مورد انتظارش پیش می رفت. اگر جامعه ای به طرف ابزار رأی و صندوق رأی به عنوان وسیله ای برای تحقق خواسته های سیاسی خود پیش رود، می توان نتیجه گرفت که تفسیر از "عدالت اجتماعی" در آن جامعه، به "آزادی" نزدیک می شود.
تکلیف کلی و صف بندی نیروهای سیاسی در قبال شرایط جدید، قبل از دوم خرداد سال 76 روشن شده بود؛ ولی هیچ کس (چه در جناح راست و چه در جناح چپ) شدت واکنش مردم در قبال شرایط جدید و نوع حضورشان را در رسمیت بخشیدن به این چرخش تاریخی، در آن حد تصور نمی گیرد.
شفافیت بی نظیری در تأکید مردم بر آزادی به عنوان اصلی ترین و عادلانه ترین خواسته، در این انتخابات نمایان شد؛ شفافیت و وضوحی که در تمامی انتخابات های بعدی، نه تنها از بین نرفت؛ بلکه افزایش یافت. این شفافیت، نیروهای جناح اقلیت را ابتدا دچار انفعال کامل نمود و پس از آن به طرف واکنش های افراطی نسبت به شرایط جدید و نمایندگان آن پیش برد. اکثریت منتخب در این انتخابات ها نیز که تصور چنین اقبال و تغییری را نداشتند، به نوعی دیگر دچار واکنش های پیش بینی نشده و غیر متعارف شدند.
بدون شک دهه سوم انقلاب را باید دهه عمیق شدن تجربه سیاسی جامعه در حرکت به سوی آزادی دانست. بسیاری از نیروها در ارزیابی این دوره، نگاه اصلی را به عملکرد دولت اصلاحات و دست آوردهای اجرایی آن یا نتایج به دست آمده از عملکرد مجلس ششم معطوف می سازند. در عین اهمیت عملکرد اجرایی و سیاسی دولت و مجلس در این دوره، حساسیت عمده بر این دو مقوله ممکن است ما را از توجه به تحولات زیر بنایی تری که مضمون اصلی این دوره را تشکیل می دهد، دور کند.
اساساً چرخش بنیادین جامعه به سوی آزادی های سیاسی و فرهنگی و اجتماعی، واکنش های تند و سخت گروه های سنت گرا و بنیاد گرا را به دنبال خواهد داشت. دامنه این بحران و آشوب از درون تک تک افراد درگیر با این تحول شروع می شود و کل جامعه را در برمی گیرد و صف بندی و نزاع های
سایر محصولات :
انقلاب، عدالت اجتماعی و آزادی
انقلاب، عدالت اجتماعی...
انقلابانقلاب...
فایل گزارش کارآموزی نماکاری رشته کاردانی معماریفایل گزارش کارآموزی نماکاری رشته کاردانی معماری...
انقلاب ایران و مشروطهانقلاب ایران و...
انقلاب اسلامی2انقلاب اسلامی2...
فایل گزارش کارآموزی مهندسی کشاورزی باغبانی ..فایل گزارش کارآموزی مهندسی کشاورزی باغبانی .....
انسان و مادیگریانسان و مادیگری...
انقلاب اسلامی2 2انقلاب اسلامی2 2...
فایل گزارش کارآموزی ابزار دقیق تراشکاریفایل گزارش کارآموزی ابزار دقیق...
اندیشه سیاسی امام خمینی رهاندیشه سیاسی امام خمینی ره...
انسان و کامپیوترانسان و کامپیوتر...
فایل گزارش کارآموزی نصب ونگهداری موتورخانه، شرکت یکتا تاسیسات شیراز ..فایل گزارش کارآموزی...
فایل گزارش کارآموزی کابل سازی در شرکت سیم و کابل ابهرفایل گزارش کارآموزی کابل سازی...
اندیشه دینی و سکولاریسم و غرب شناسی 21صاندیشه دینی و سکولاریسم و غرب...
اندرو گرو ، بنیانگذار Intelاندرو گرو ، بنیانگذار...
انتظار بشر از دین 30 صانتظار بشر از دین ...
انتظار بشر از دین 30انتظار بشر از...
فایل گزارش کارآموزی کارخانه فرآوردههای گوشتی میکائیلیان، رشته تکنولوژی مواد غذایی ..فایل گزارش کارآموزی کارخانه...
فایل گزارش کارآموزی سیستم لیزینگ خودرو، گروه کامپیوترفایل گزارش کارآموزی سیستم لیزینگ...
امنیت در لینوکسامنیت در لینوکس...
امنیت در سایه حجاب 2امنیت در سایه...
امنیت در سایه حجابامنیت در سایه حجاب...
امنیت در PHPامنیت در PHP...
فایل گزارش کارآموزی کنترل چراغ های راهنمایی چهارراه با PLC به صورت اتوماتیک و کنترل دستی ..فایل گزارش کارآموزی کنترل چراغ های راهنمایی...
فایل گزارش کارآموزی پتروشیمی رازی واحد اسید سولفوریکفایل گزارش کارآموزی پتروشیمی رازی واحد اسید...
امنیت و TCP IP Stackامنیت و TCP...
امنیت شبکه 21 صامنیت شبکه 21 ص...
امنیت در تجارت الکترونیکامنیت در تجارت الکترونیک...
امنیت در اینترنتامنیت در اینترنت...
فایل گزارش کارآموزی درموسسه فنی کانون، گروه کامپیوتر –نرم ا فزار ..فایل گزارش کارآموزی درموسسه...
امنیت بانکهای اطلاعاتیامنیت بانکهای اطلاعاتی...
فایل گزارش کارآموزی مدیریت صنعتی پتروشیمی رازیفایل گزارش کارآموزی مدیریت صنعتی پتروشیمی رازی...
امنیت در اینترنت 2امنیت در اینترنت 2...
امنیت در NTFS 12 صامنیت در NTFS 12 ص...
امر به معروف 17صامر به معروف 17ص...
فایل گزارش کارآموزی دانشکده پزشکی مشهد کامپیوتر و ITفایل گزارش کارآموزی دانشکده پزشکی مشهد کامپیوتر...
امامتامامت...
فایل گزارش کارآموزی گرایش کامپیوتر نرم افزار شرکت داده پردازی فن آوا ..فایل گزارش کارآموزی گرایش...
امامت و رهبریامامت و رهبری...
امامت و ولایت 15 صامامت و ولایت 15 ص...
امام مهدى در قرآن ، سنت و تاریخامام مهدى در قرآن ، سنت و...
فایل تحقیق در مورد موتور اتومبیلفایل تحقیق در...
امام محمد تقیامام محمد تقی...
امام محمد باقر علیه السلامامام محمد باقر علیه السلام...
فایل گزارش کارآموزی اداره برق قسمت خدمات مشرکین شهرستان ابهر ..فایل گزارش کارآموزی اداره برق...
امام علی1امام علی1...
امام علی عامام علی ع...
فایل بررسی نقش پیاده سازی مدل EFQM در گروه خودرو سازی بهمنفایل بررسی نقش پیاده...
امام علی عامام علی ع...
امام زمانامام زمان...
پایان نامه کارشناسی ارشد --طراحی مجتمع تجاری- تفریحی با رویکرد تکنولوژی سازه***توجه : قیمت واقعی : 800000 تومانشناخت و طراحی معماری روستا -پروژه کامل روستای قلات
تاثیر اقلیم منطقه بر روی طرح و شکل ساختمان های سیستان
پروژه روستای کافی الملک
مقاله مبلمان شهری
پایان نامه کارشناسی ارشد -- طراحی مجتمع سینمایی --توجه: قیمت واقعی :800000 تومان
پایان نامه کارشناسی ارشد --طراحی مجتمع تجاری- تفریحی با رویکرد تکنولوژی سازه***توجه : قیمت واقعی : 800000 تومان
کلمات کلیدی :داوم رایط نقلابی نقلاب دالت جتماعی دالت جتماعی رایط نقلابی رای حقق های یاسی نقلاب دالت رمایه گذاری رایط دید وده وار پیروزی نقلاب واکنش های نقلاب جتماعی رمایه نقلابی قتصادی نتخابات نیروهای ازندگی واسته واکنش
- ۹۶/۰۹/۱۰